Tájékoztató / Informative

Tájékoztató

Mi is az a regularity, vagy ahogy magyarul mondjuk átlagtartó verseny?

Az autóversenyzés egy fajtája, azonban a nagy sebességre, vagy a leggyorsabb idôre való törekvés, és ennek veszélyei nélkül. Alapvetôen oldtimer autóknak meghirdetett versenyforma, ahol a mért szakaszokon a megadott átlagsebesség lehetô legpontosabb tartása a feladat. A lebonyolítás a rallye-k rendszerében folyik, tehát közúton megtett szakaszok (ahol idôellenôrzô állomásokra kell pontosan idôben érkezni) kötik össze a mért szakaszokat. A mért szakaszokra a rendezô írja elô a tartandó átlagsebességet, ami nem lehet 50 km/h-nál több. A megadott átlagsebességtôl való eltésrést mérik, és 1 mp-enként 1 hibaponttal büntetik. A végleges sorrend ezen, és estelegesen az idôellenôrzô állomások közötti késéseken alapul.


Ki vehet részt egy ilyen versenyen?

Egy autó személyzete 2 fô, amibôl legalább egynek a vezetônek rendelkeznie kell érvényes "B" kategóriás jogosítvánnyal, a másik versenyzônél pedig legalább betöltött 14 életév az elôírás.

oldal logó

Milyen autóval vehet valaki részt a versenyen?

A legfontosabb, hogy minden autónak kell rendelkeznie a közúti közlekedésre alkalmas, érvényes okmányokkal. Alapvetôen historic, oldtimer autókra számítunk, de a versenyzési forma népszerûsítése érdekében lehetôség van modern autóval is részt venni. Az autókban a KRESZ által elôírtakon kívül semmiféle más biztonsági berendezésre nincs szükség. A versenyben résztvevôket 3 kategóriában díjazzuk.
1. Historic Tradicionális kategória
1990 elôtt gyártott autók, ahol a versenyzôk az autó eredeti mûszerein kívül csak analóg (mechanikus kijelzôs) méterszámlálót, mechanikus stopperórát, ill. nyomtatott sebességtáblázatot használhatnak. Más, az autó berendezéseire kötött bármilyen eszköz, elektronikus speedtable ill. GPS alapú eszközök használata tilos.
2. Historic Club kategória
1990 elôtt gyártott autók, és bármilyen kiegészítô mûszer használata megengedett.
3. Modern Club kategória
Bármikor gyártott autók, bármilyen mûszerekkel.

oldal logó

Kiknek ajánljuk a Kupa sorozat versenyeit?

Mindenkinek, akinek kedve van oldtimer vagy új autójával szép tájakon, rohanás nélkül autózni, hasonló autóbolond társaságban eltölteni egy kellemes estét a kétnapos versenyeken az ország területén valahol. A túra az autót nem teszi ki extrém igénybevételnek, bárki nyugodtan elindulhat a mindennap használt autójával a modern kategóriában, ill. azok az oldtimer tulajdonosok, akik autójának nem okoz problémát 300-400 km kényelmes végigautózása. Természetesen ez egy verseny is, de nem ezt tartjuk a legfontosabbnak, hanem, hogy azt, hogy sok embernek megmutathassuk a gyönyörû régi autókat, a tulajdonosoknak lehetôséget biztosítsunk egy jó hangulatú autózásra, és kialakítsunk egy közösséget, aki visszatérô vendége, versenyzôje lesz a versenyeknek, és a Kupának.


oldal logó

Hogyan lehet az átlagsebességet tartani?

Az átlagsebesség tartására a legegyszerûbb, viszonylag pontatlan módszer a km órát figyelni, és próbálni a megadott átlagot tartani. Ez bôven elég ahhoz, ha valaki csak a hangulat és az autózás miatt csatlakozik hozzánk. Akik az élen szeretnének végezni, természetesen használnak nagypontosságú méterszámlálókat, és egyéb segítô mûszereket. Ezeket, ill. a módszert ismertetni itt hosszú lenne. Akit a mûszerek, azok használata komolyabban érdekel, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk, szívesen segítünk.